13 zajímavostí z tradiční Číny

Rodinnému lékaři se dával paušál, pokud byla rodina zdravá. Když někdo onemocněl, nedostal nic. Být to dnes, farmaceutický průmysl by zkolaboval.

Proč bylo důležité, aby byl prvorozeným syn? Pouze on mohl sloužil duchům předků, opečovávat hrob a přinášet jim oběti. Pokud nebyl, rodina se vůči předkům provinila a ti měli neustále hlad a stali se z nich zlí duchové.

Skutečné umění bylo pouze malířství a kaligrafie. Jména sochařů, řezbářů či architektů se tedy ani nezachovala.

Vrba je symbolem erotiky, štíhlý ženský pas je přirovnáván k ohebnému proutku vrby.

Na dárku byla důležitější barva krabičky, než to, co bylo uvnitř.

Základem vzdělání bylo pět kanonických knih – Kniha proměn, Kniha písní, Kniha dokumentů, Kniha obřadů a Kronika jara a podzimu.

Barvy, které se považovaly za šťastné se odvíjeli od symbolu vládnoucího panovníka.

Čínské geomancii se zabývali “páni větru a vody”, kteří byli architekti, filozofové, věštci, astrologové a lékaři v jedné osobě.

Našel-li muž zrcadlo, znamenalo to, že najde brzy i manželku. Pokud obdrží zrcadlo darem, z jeho syna bude vysoký civilní hodnostář.

Za svého života projevuje člověk sedm emocí – radost, strach, žal, obavy, lásku, nenávist a touhu.

Číslo sedm je spojeno s životem ženy – v 7 měsících začnou růst zuby, které ztrácejí, když jim je sedm. Ve 14 se otevírá “brána jinu” a ve 49 se uzavírá. Obdobně je tomu u muže, avšak jeho život probíhá v osmičkových cyklech.

Čím důležitější člověk je, tím by měl vlastnit více věcí smotivy draků. Čím důležitější budova, tím více draků tam najdeme.

Pár mandarínských kachen je považován za symbol manželské věrnosti a lásky, protože si volí pouze jednoho partnera na celý život. Pokud jsou rozděleni, zemřou žalem.

obrázek z: http://blogimg.focus.cn/upload/photo/blog157/1570205.jpg

Napsat komentář