10 zajímavostí o čaji pu-erh 普洱茶

  • u nás je nejdostupnější tmavý druh Šu, který je hotový již po 60 dnech. Je náhražkou kvalitnější odrůdy Šeng. Šeng má zelenou barvu a vyrábí se z nefermentovaných listů, takže lehce připomíná čaj zelený. Jeho chuť by měla být cítit po ovoci a přecházet do medové chuti.

  • pu-erh je pojmenován dle okresního města v provincii Jün-nan, kde se čaj zpracovává. Kraj je typický svým monzunovým klimatem a vysokou nadmořskou výškou
  • platí pravidlo, že čím je čaj zemitější, tím méně kvalitní by měl být. Kvalitní pu-erh by měl mít jemnou chuť
  • zpracovává se pomocí dodatečné oxidace černého čaje, fermentovaný je více než oolong
  • listy pocházejí ze širokolistých čajových stromů ta-jie
  • do dalších částí Číny se dostal zejména díky výpadům Kublajchánovy armády
  • pěstuje se a zpracovává 700-1 700 let
  • zdravotní účinky čajů ač zelených či černých jsou již dlouhou dobu uvedeny ve zřejmost, pu-erh se používá jako lék proti poruchám trávení a průjmu a je schopný snižovat hladinu cholesterolu
  • tento čaj se výhradně prodává ve formách lisovaných cihel
  • u nás neexistuje kvalitní literatura, která by o něm blíže pojednávala. Tudíž se lze obrátit pouze na zahraniční zdroje
Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s